واکنش رییس دانشگاه تهران به انحرافات پژوهشی در عرصه زنان در دنیا

واکنش رییس دانشگاه تهران به انحرافات پژوهشی در عرصه زنان در دنیا

به گزارش مینی کامپیوتر، رییس دانشگاه تهران، فلسفه تاسیس دانشکده علوم خانواده را تجمیع و ساماندهی کارکردهای مختلفی که برای محور شدن خانواده باید مورد توجه ویژه قرار گیرند، دانست و اظهار داشت: انتظار داریم دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران محور کارهای علمی حوزه زنان و خانواده در کشور شود.


به گزارش مینی کامپیوتر به نقل از ایسنا، سید محمد مقیمی در آیین بهره برداری از ساختمان دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران که با حضور معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده برگزار گردید، اظهار داشت: امروز بحث صیانت از خانواده تبدیل به یک دغدغه جهانی و عمومی شده است و از نظر دینی هم خانواده و خانواده محوری دارای یک جایگاه ویژه است. در جای جای سیاست ها و برنامه های دولت مردمی و قوانین کشورمان محور بودن خانواده بصورت مستقیم یا ضمنی مورد توجه ویژه قرار دارد و از جانب دیگر، الزامات روز و روندهای جهانی نیز به سمتی می رود که به صورتی در نقطه مقابل خانواده محوری قرار می گیرد.
وی ادامه داد: پس از عصر مدرنیته و اعصار مختلفی که پشت سر گذاشته ایم، تقسیم کاری صورت گرفت و کارها تخصصی شد و به همین میزان که کارها تخصصی شد، نهادهای رقیب در کنار خانواده شکل گرفت و قسمتی از کارکردهای سابق نهاد خانواده در جایگاه برخی کارکردهای ویژه سازمان های عصر مدرن قرار گرفت و متولیان تخصصی پیدا کرد. بدین سبب به مرور خانواده و جایگاه چند کارکردی آن فقیر و فقیرتر شد؛ تا جایی که امروز شاهد این هستیم که همه کارکردهای بیرونی، خانواده را تحت تاثیر قرار داده است.
مقیمی با اشاره به این که مسئولیت تربیت کودکان به مرور از خانواده به مدرسه و دانشگاه منتقل شده است، تصریح کرد: حتی در بحث نگهداری کودکان تا پیش از این که بحث تربیت پذیری آنها مطرح شود، نهادهای خاصی در جامعه برایشان شکل گرفته است. واگذاری کارکردهای خانواده به سازمان های تخصصی سبب شده است که با چالش های جدی در شکاف نسلی مواجه شویم، بنیان های خانواده سست شود و هویت ملی و مذهبی گرفتار مشکلات و چالش هایی شود. این مسائل سبب شده است که حتی در درون خانواده یک نوع نگاهی به وجود آمده است که مادر خانواده که در گذشته به عنوان محور و کلید کلیه کارکردهای اجتماعی خانواده شناخته می شد، امروز اینطور تصور کند که اگر می خواهد کارکردی به او نسبت دهند، به ناچار باید از خانواده دور شود و بتواند شغلی در محیط اجتماعی برای خود دست و پا کند.
رییس دانشگاه تهران اضافه کرد: مسائل اقتصادی و معیشتی در جامعه نیز مزید بر علت شده و سبب شده است که این تصور در زنان بوجود آید که نقش پذیری و صاحب کارکرد بودن را در گروی شغل خارج از منزل بدانند، و این حس درحال تشدید شدن است و سبب شده است به صورتی نقش های پدر و مادر و نقش های اعضای خانواده دگرگون شده، نقش های اصیل خانوادگی رها شوند و نقش های اجتماعی در قالب سازمانهای رسمی در عصر مدرنیته پررنگ تر گردند.
مقیمی بیان داشت: این فضایی که در سطح جامعه و عامه مردم ایجاد شده، به محیط های دانشگاهی نیز سرایت کرده و مشاهده می نماییم که این گسستگی و واگرایی بین کارکردهایی که در گذشته در خانواده تجمیع بود، در محیط دانشگاه هم به سمت ایزوله شدن و واگرا شدن پیش رفته است. به شکلی که بحث خانواده و زنان در عرصه های مختلف علمی فقط از نظر یک تخصص و گرایش خاص مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال خانواده و زن در دانشکده حقوق از نظر فقط حقوقی نگریسته می شود، در دانشکده علوم اجتماعی از نظر اجتماعی، در دانشکده کارآفرینی نیز کارآفرینی زنان، در دانشکده مدیریت، اقتصاد و... نیز فقط از نظر رشته ای خاص مورد توجه است. بدین سبب هر کدان از این این کارکردهای خانواده در محیط دانشگاهی نیز گرفتار واگرایی شده است و نگرش سیستمی و جامعی بر آن حاکم نیست؛ این در شرایطی است که موضوعات چند وجهی خانواده از هم قابل تفکیک نیست و نیازمند رویکرد میان رشته ای است.
استاد دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران، در تشریح گام اول غلبه بر این واگرایی ها، بیان داشت: قاعدتا ما نمی توانیم کارکردهای اجتماعی که تخصصی شده است را به این راحتی به خانواده برگردانیم و این خیلی منطقی هم نیست که یعنی بگوییم همه کارکردها برگردد و همه سازمان هایی که کارکردهای خانواده را بصورت تخصصی دنبال می کنند منحل نماییم تا بتوانیم سازمان خانواده را تقویت نماییم. بلکه راه حل این است که در عین این که به تخصصی شدن توجه می نماییم، یک نگرش سیستمی بر آن حاکم نماییم و بوسیله یک ساختار نهادی همچون دانشکده علوم خانواده آنرا تجمیع و ساماندهی نماییم.
رییس دانشگاه تهران اضافه کرد: دانشکده علوم خانواده با فلسفه تجمیع و ساماندهی کارکردهای مختلفی که برای محور شدن خانواده باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، به راه افتاده است. این به مدلول آن نیست که دانشکده علوم خانواده خودش به تنهایی متکفل همه تخصص های حقوقی، مدیریتی، روانشناسی، اقتصادی، کارآفرینی، اجتماعی و... شود؛ بلکه باید با ایجاد رشته ها و گروههای میان رشته ای، همه تخصصهای در رابطه با علوم خانواده را گرد هم آورد و بقیه دانشکده ها در عرصه موضوعی خانواده حول این محور قرار گیرند و با دانشکده خانواده همکاری نزدیک داشته باشند. با این رویکرد انتظار داریم دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران محور کارهای علمی، تحقیقاتی و حل مسایل در عرصه زنان و خانواده در کشور شود و شاهد همکاری تمامی نهادهای اجرائی و سیاست گذاری دراین زمینه باشیم.
مقیمی با اشاره به یک سری انحرافات تحقیقاتی و پژوهشی در عرصه زنان در دنیا، اشاره کرد: با وجود همه این انحرافات، الآن دنیا به این فکر افتاده است که صیانت از خانواده مهمست و اذعان می کنند که خودشان با مسیری که در گذشته انتخاب نموده اند، به این واگرایی ها دامن زده اند. هر چند آنها الزاما از نظر یک رویکرد ارزشی و مذهبی به این جمع بندی در حوزه ضرورت پایان دادن به واگرایی ها نرسیده اند، بلکه اعتقاد دارند که تضعیف خانواده منجر به کاستی و نقصان در بسیاری از زمینه های اجتماعی شده و همه دغدغه شان این است که برای برطرف نمودن نقایص کارکردهای اجتماعی و اقتصادی جامعه لازم است به خانواده محوری برگردیم و خانواده محوری را مبنا قرار دهیم. هر چند نقطه عزیمت خیلی از کسانی که در دنیا به این نتیجه رسیده اند الزاما ارزشی نیست، اما نتیجه آنها اتفاقا با رویکرد ارزشی ما سازگار است.
استاد دانشگاه تهران اشاره کرد: مشکلاتی که ما در خیلی از کارکردهای اجتماعی حس می نماییم، بخاطر این است که خانواده محوری را رها کرده ایم. اگر خانواده تقویت شود، خیلی از مسائل و مشکلات اجتماعی نیز بصورت ریشه ای قابل حل است.
رییس دانشگاه تهران در شروع سخنانش با تقدیر از دکتر فاطمه یزدیان مسئول راه اندازی دانشکده علوم خانواده، اظهار داشت: کار تاسیسی یک کار بسیار مشکل و پر مشقت است، به ویژه وقتی با کمبود منابع و امکانات مواجه باشیم و خوشبختانه با تدابیر و تلاشهای قابل تقدیر ایشان و سایر همکاران و همین طور حمایتهای خیرین نیک اندیش در حوزه تامین منابع مالی لازم، امروز شاهد افتتاح دانشکده علوم خانواده هستیم و امیدوار هستم با همت و همکاری تمامی ذی نفعان، شاهد رشد و شکوفایی بیش از پیش این نهاد علمی اثرگذار باشیم.




منبع:

1403/02/16
08:52:08
5.0 / 5
315
تگهای خبر: دانشگاه , سیستم , فعالیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
مینی کامپیوتر