برنامه ناسا برای بازگشت انسان به کره ماه با تاخیر چند ساله روبرو است
مینی کامپیوتر: بررسی یک نهاد دیده بان سازمان فضایی آمریکا (ناسا) که بتازگی پخش شده، نشان می دهد، با وجود اهداف آمریکا برای فرود باردیگر انسان بر سطح ماه تا سال 2024، تاخیر چند ساله در این طرح محتمل است.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، «مایک پنس» معاون دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا، در جریان یک سخنرانی در سال ۲۰۱۹، سال ۲۰۲۴ را بعنوان سال هدف برای فرود باردیگر انسان در ماه هدف اعلام نمود و به ناسا فقط پنج سال فرصت داد تا این شاهکار را انجام دهد.
در حالی که ناسا عملی بودن این هدف را برای مدت طولانی تایید نمود، اما «بیل نلسون»، مدیر ناسا، سه شنبه هفته پیش اعلام نمود که این سازمان حالا می خواهد به سبب کمبود بودجه، سال ۲۰۲۵ را هدف گذاری کند.
اما ممیزی جدید دفتر بازرس کل ناسا هدف سال ۲۰۲۵ را غیرواقعی می داند. دفتر بازرسی کل ناسا اعلام نمود: باتوجه به زمان مورد نیاز برای توسعه و آزمایش کامل [سیستم فرود انسان] و لباس های فضایی جدید، پیش بینی می نماییم ناسا چند سال از جدول زمانی فعلی خود برای فرود انسان بر ماه در اواخر سال ۲۰۲۴ فراتر خواهد رفت.
این ممیزی، مدیریت سازمان فضایی و نیز همه گیری کووید-۱۹، که کار ساخت راکت ناسا را برای ارسال به ماه متوقف کرد و نیز بودجه کنگره که به میزان قابل توجهی کمتر از چیزی است که ناسا به دنبال آن بود، مسئول این تاخیرها می داند.
ناسا امسال ۳.۴ میلیارد دلار برای برنامه سیستم فرود انسان بر سطج ماه درخواست نمود، اما کنگره فقط ۸۵۰ میلیون دلار به این طرح اختصاص داد. این سازمان قراردادی را با کمترین پیشنهاد با شرکت «اسپیس ایکس» منعقد کرده است که طی چند سال آینده فرودگری را برای ارسال به ماه با قیمت ۲.۹ میلیارد دلار بسازد.
این ممیزی سفارش می کند که ناسا یک «برنامه زمانی واقع بینانه و آگاه به ریسک» تهیه نماید که شامل تاخیرهای بالقوه برای هماهنگی بهتر با برنامه زمان بندی توسعه موشک ها، کپسول ها، لباس های فضایی و سایر سیستم ها باشد.
«پل کی. مارتین» بازرس کل ناسا، همین طور به کارکنان خود سفارش کرد که ناسا برآورد هزینه ماموریت «آرتمیس» را ارئه دهد و آنرا بصورت سالانه به روز کند و نیز هزینه ماموریت ها را برمبنای مجوز محاسبه کند و عرضه نماید.
برنامه آرتمیس، یک برنامه فضایی بین المللی با هدف فرستادن انسان همچون اولین زن به ماه است. مقصد نهایی این برنامه قطب جنوب ماه است و ناسا قبلا سال ۲۰۲۴ را برای فرود فضانوردان بر سطح این کره در نظر گرفته بود.
این سازمان فضایی در پاسخ رسمی خود اعلام نمود که با این دو سفارش موافق نیست. ناسا اعلام نمود هم اکنون از سیاست های خود در مورد برآورد هزینه پیروی می کند و چنین استدلال کرد که آرتمیس یک کمپین است و نه یک برنامه تعریف شده توسط سازمان با مجموعه ای خاص از محتوا یا یک دوره زمانی.
ناسا در پاسخ به گزارش بازرسی در مورد هزینه های ماموریت نیز استدلال کرد هزینه ها را برمبنای مجوز محاسبه، پیگیری یا گزارش نمی کند؛ برای اینکه انجام این کار موجب کاهش شفافیت قراردادی برای سهامداران مهم می شود. این سازمان در پاسخ خود توضیحی نداد که این سهامداران چه کسانی هستند.
ناسا اضافه کرد: تکمیل هزینه ها برای هم سویی برمبنای ماموریت ممکنست به ناکارآمدی منجر شود و انگیزه پیمانکاران برای ادامه نوآوری را کم کند.
«جف بزوس» بنیانگذار شرکت «بلو اوریجین» اعتراضات رسمی و شکایتی مقابل قرار داد ناسا با شرکت اسپیس ایکس برای ساخت سیستم فرود ارائه کرد، اما یک قاضی این شکایت را روز چهارم نوامبر رد کرد.
در همین حال، ۱۴ سپتامبر، ناسا دور جدید حمایت مالی ۱۴۶ میلیون دلاری را به پنج شرکت آمریکایی همچون « بلو اوریجین» و «اسپیس ایکس» برای ادامه ساخت فرودگرهای ماه برای فضانوردان اعطا کرد.